הדרכת תוכן עבור שיווק שותפים
הדרכת לייב בנושא תוכן התקיימה בשיתוף עם מיטל אור והפעם, על יצירת תוכן עבור שיווק שותפים. הפעם נדבר על שיווק דרך תוכן כאשר התוכן הוא חלק הכרחי באסטרטגיית השיווק שלנו וכדי ליצור קהל שאוהב אותנו וסומך עלינו, הדרך הטובה ביותר שאנחנו יכולים להשתמש בה היא לייצר תכנים. הפעם נתרכז בתוכן כתוב אך הוא יכול להיות גם צילומים, לייבים ועוד.
התוכן עצמו יכול למשוך אלינו תנועה: מבלוגים, מפייסבוק, יוטיוב ועוד. הפעם ננסה לענות איך אתם יכולים להגדיל את העסק שלכם דרך התוכן.
קודם כל – למה תוכן?
בשנת 2017 נעשו מדי יום המון, המון חיפושים באינטרנט והמספר הממוצע עומד על: 6,586,031,574 חיפושים כל יום.
78% מהמשתמשים מבצעים את החיפוש דרך גוגל. רק 5% מהקלקות בתוצאות החיפוש מתבצעות על מודעות ממומנות או במילים אחרות, פרסומות.
תוכן = טקסט, פוסט, כתבה, תמונה, סרטון.
מעבר לכך ש-95% מהאנשים מעוניינים בתוכן ולא פרסומות, הנה עוד כמה סיבות ליצור תוכן:
- אין לך ברירה. תוכן זה גם סרטונים, סטטוסים בפייסבוק, המתנה החינמית שלך ועוד…
- שימור הקהל שלך. כלל בשיווק אומר שגיוס לקוח חדש עולה פי 3 משימור של לקוח קיים. תוכן משמר לקוחות.
- יצירת עסק ארוך טווח. הקמת אתר תוכן נועד לטווח הארוך והוא נועד לתת ערך.
- אוטוריטה. כתיבת תוכן מאפשרת לקהל להבין “מה אתה שווה”…
אז אפשר להתחיל ליצור תוכן
ישנן כמה “מגבלות” אשר מונעות מאנשים לייצר תוכן ועל זה אני רוצה לדבר. כמובן, אדבר רק על מה שידוע לי ואם ישנן שאלות וסיבות שלא חשבתי עליהן, אפשר להעלות אותן בתגובות.
מה עוצר אותנו?
- כשאנחנו לא יודעים על מה לכתוב
- ההתחלה
- הזמן שלוקח לכתוב תוכן
- טעויות כתיב והגהה
- אנשים לא קוראים
- וייתכן שיש עוד סיבות לא לכתוב, אבל קודם נפתור את אלה.
אז בואו נפתור הבעיות הללו:
יצירת אסטרטגיית תוכן
זה לא משנה אם הכוונה שלכם היא לכתוב תוכן לאתר, לדיוורים, סטטוסים בפייסבוק או להכין סרטון. אסטרטגיית תוכן יכולה להיות יעילה מאד.
אני לא אתייחס לכל נושא ה-SEO שהוא נפרד אלא מה חשוב לכם שהקהל ידע עליכם ומה חשוב להם לדעת על הנושא. כדי לדעת על מה לכתוב אפשר לחלק את המאמרים לכמה סוגים:
- הנושא עצמו – כדאי שנגדיר את הנושא. למשל, במקרה של אילוף כלבים, צריכות להיות לנו כמה מילים על מה זה אילוף באופן כללי. אם הנושא הוא להרוויח כסף מהבית, אנחנו צריכים להיות ספציפיים ולהגדיר מה אנו עושים.
- שאלות שיש לנו – יש המון שאלות בכל נושא. לאחר שבחרנו מוצר לקידום, יש לנו שאלות עליו. זה הזמן להכין שמש אסוציאציות = לשים באמצע את המוצר שאנו מוכרים, לשלוח קרניים עם כל השאלות שיש לנו על המוצר. זה לא משנה בשלב הראשון אם יש לנו תשובות או לא, כרגע יש לנו שאלות.
- כאב – עלינו להבין מה כואב ללקוחות הפוטנציאלים שלנו ולהכין על הכאב תוכן שנותן פתרון. איך נגלה מה הכאב? הוא יכול להיות אצלנו, אנחנו יכולים למצוא אותו בשלל פורומים, בפייסבוק או מחוצה לו ואנחנו יכולים למצוא שאלות בגוגל על הנושא.
כל מידע שיש לנו על הנושא יכול לשמש לצורך כתבה, סטטוס, סרטון או מאמר. ההצעה שלי למי שלא רוצה להתעסק כל הזמן בחיפוש אחר תוכן הוא להכין מראש רשימה של נושאים ובהם: כל מה שאנחנו לא ידענו על הנושא, שאלות נפוצות, כאבים… יש המון כאלה.
למי שלא קל לדעת על מה לכתוב, העצה שלי היא להכין רשימה מראש ואז כל פעם לקחת מתוך הרשימה. עבודה נכונה על מציאת רעיונות יכולה להסתכם בחצי שעה עד שעה (הפרזתי) ולהוציא לפחות 30 רעיונות שונים.
דוגמאות:
צילום
- הנושא עצמו – בוק בת מצווה, צילום חתונה, צילום מגנטים…
- שאלות – איך מתכוננים? האם ילדות צריכות להתאפר? מתי מתחיל צילום חתונה? האם יש להשתמש בפוטושופ? צילום לבד של האירוע מול צילום מקצועי, מה היתרון? למה חשוב לשים לב בבחירת צלם? רעיונות מה לכתוב על המגנטים…
- כאב – מתפדחת מול מצלמה אבל רוצה מזכרת, האם ישנה הדרכה מראש? אכזבות…
תיירות
- הנושא עצמו – טיולים סביב העולם, הזמנת כרטיסים, דילים ועוד.
- שאלות – איך להזמין בזול כרטיס טיסה?
- כאב – 10 טיפים למניעת אכזבה מבית המלון. 7 טיפים להזמנת air bnb…
גאדג’טים
- הנושא עצמו – שלל המוצרים
- שאלות – כל שאלה שעולה על המוצר + דרך ההזמנה, משלוח, בטיחות ההזמנה. השוואות.
- כאב – אכזבה מהדואר? קושי למצוא מתנה מקורית, מציאת מתנה מקורית בתקציב המתאים…
בריאות, תזונה, לייף סטייל
- הנושא עצמו – הצגת הנישה: שיטה, מחקרים, הוכחות.
- שאלות – השוואה בין שיטות, מגבלות, תוספים…
- כאב – השמנה, סכרת, עייפות, מוטיבציה, ביטחון עצמי ירוד.
להתחיל לכתוב
המון אנשים מתקשים להתחיל לכתוב. הישיבה מול המסך הלבן יכולה להימשך הרבה זמן וזו בעיה שכל אחד ואחת יכולים לחוות, גם הטובים והמקצועיים ביותר ויש לזה רק פתרון אחד – להתחיל.
זה יכול להישמע מעצבן, אבל הנה הדרך, תתחילו ממה שאתם יודעים.
למשל, אם אתם רוצים לתת טיפ ואתם יודעים מה הטיפ שלכם, אבל אין לכם את ההתחלה והסוף, תתחילו לכתוב את הטיפ. השאר בדרך כלל יגיע. הדבר נכון גם אם כל מה שיש לכם זה הסוף, אתם יודעים איך אתם רוצים ליצור את ההנעה לפעולה אבל אין לכם כל “סיבה” להגיע לשם…
פעם, כשאני הייתי ילדה, היו פרסומות עם הקול של אלכס אנסקי שאמר “מה לעשות? לעשות”. זו סיסמה שאני מאד אוהבת ומתוך ניסיון יכולה להגיד שברגע שאנחנו מתחילים לעשות, לכתוב, לשרבט משהו על המסך או הנייר, זה פשוט קורה.
דוגמאות:
גדג’טים: הייתי מתחילה מהסוף – מה עכשיו ואיפה אפשר לקנות את המוצר. עוברת לתיאור המוצר. ברגע שיש לך תיאור מוצר, אתה יכול לעשות “מטעמים” למשל: מוצר VS מוצר אחר (כבר יש לך את הרעיון של התוכן כי יש לך את תיאור המוצרים). אחר כך, למי זה מתאים, איך לבחור: מכשיר סלולרי, מתנה לחבר לציון השנה…
צילום: רשימה של טיפים, בכל נושא שיש לך ואחר כך אפשר יהיה להכין מזה תוכן.
זמן
מיומנות כתיבה לוקחת זמן ועבור חלק מאתנו עצם ההקלדה היא זו שלוקחת זמן. אז יש פה כמה טיפים שיכולים לעזור.
הראשון הוא לא ממש טיפ אלא מתן תקווה ואמרה בלבד. כתיבה היא מיומנות וככל שאנחנו כותבים יותר כך אנחנו כותבים מהר יותר והרעיונות באים בקלות. ממש כמו ריצה וכל דבר אחר, ברגע שאנחנו מתאמנים, אנחנו נהיה מהירים יותר.
השני הוא לא להקליד. למי שקשה להקליד אני אומרת שזו לא מיומנות חובה והיום גוגל דוקס מעביר את הקול שלנו בקלות ובצורה טובה לכדי תוכן.
השלישי הוא לכתוב כמו שאנחנו מדברים וזה מתחבר מצוין אל הטיפ הקודם. אין צורך לחפש את המילים הגבוהות והיום זה בסדר גם לכתוב בגוף ראשון. חשוב שתכתבו איך שנוח לכם ואם נוח לכם לדבר את הכתיבה שלכם, נפלא.
הרביעי הוא ליצור את הקונסטרוקציה של התוכן לפני הכתיבה. למעשה מדובר בתבניות כתיבה שאמנם לא אפרט עליהן פה יותר מדי אך בקווים כללים: תרשמו את הכותרת הראשית, כותרות משנה ואז תתחילו למלא את הטקסט. זה תקף בעיקר למאמרים, אך נכון גם לאי-מיילים ואף פוסטים. אם אנחנו מחלקים את התוכן קל לנו יותר לכתוב אותו.
משימה: להתחיל לכתוב כותרות
טעויות כתיב וכתב
אם הכתיבה שלכם מלאת טעויות, זה מאד תלוי בקורא. ישנם אנשים שיוותרו לכם, אבל לא אני… הטעויות שלכם יכולות להיות ברמת “שלוש” במקום “שלושה”, ברמת ש במקום כש והן יכולות להיות שגיאות כתיב.
זה לא אומר שאתם אנשים פחות טובים וגם לא אומר שאתם פחות חכמים, ממש לא. אבל זה אומר שזה הזמן לעזרה: קריאת ספרים יכולה לעזור או פשוט לבקש ממישהו לעבור על התוכן שלכם לפני השליחה.
אני כותבת תוכן ומודה שאני יכולה לעשות טעויות, שנובעות בעיקר מ”ריצה” על המקלדת. כשיש לי ספק לגביי ביטוי, מילה או פירוש של משהו, אני תמיד פונה למילון ובגוגל בעברית יש “מילוג” שמאפשר למצוא פירושים ומילים נרדפות. באופן אישי, אני נהנית להעשיר את השפות שלי, אבל לא כולם כאלה וזה בסדר.
חבר טוב, מישהו מהמשפחה ומישהו בקבוצה, יוכל לעבור על התוכן שלכם ולבדוק שהוא בסדר. לדעתי, חבל להפסיד לקוח בשל שגיאת כתיב ואמנם לא כולם כאלה אבל אני לא משתגעת על שגיאות.
אגב, כשאני כותבת תוכן באנגלית, אני מעבירה אותו לעורכת תוכן לפני הפרסום.
גם פה, ניסוי ושיפור. תכתבו, תבקשו תיקונים ועם הזמן תשימו לב לטעויות “קבועות” שאתם עושים.
אנשים לא קוראים
באופן כללי, אנחנו לא קוראים, אנחנו מרפרפים והדבר יכול להעלות אצלכם חשש ושאלות למה בכלל לכתוב? העולם שלנו מהיר, אנחנו חסרי סבלנות, אין לנו זמן וככותבים, אנחנו צריכים לקלוע. אל תפחדו מזה אלא יש “טריק” קטן שיכול לשפר את הסיכוי שיקראו את התוכן שלכם.
ה”טריק” הזה נקרא “טקסט גרפי”. כשאתם באים לכתוב תוכן, מכל סוג שהוא, אתם חייבים לבדוק איך הוא נראה והנה כמה טיפים לצורך כך:
- שימו כותרות – חלקו את הטקסט שלכם ובמיוחד כאשר הוא בבלוג או באתר תוכן. שימו כותרות ביניים בנוסף לכותרת ראשית.
- השתמשו בסימני פיסוק – אין צורך לשים שלושה סימני קריאה, אך חשוב מאד להשתמש בפסיק ונקודה. אפשר להשתמש בשלוש נקודות כשצריך, גם, לא להגזים.
- הוסיפו תמונות – נכון לכל סוג פוסטים.
- אווררו את הטקסט – רדו שורה, צרו שתי שורות רווח לאחר סיום הפסקה (במיוחד בפוסטים) ואל תשתמשו במשפטים ארוכים מדי. פסקה העולה על חמש שורות היא פסקה ארוכה מדי.
- הוסיפו בולטים – בולטים מקלים גם על הכותב וגם על הקורא.
שאלות שעלו במהלך ההדרכה:
במהלך ההדרכה עלו הדרכות שונות ואלו הן חלקן. השאלות והתשובות נכתבות כפי שהן עלו בהדרכה שעלתה בלייב:
ש: איך אפשר לכתוב בשפה שהיא זרה?
ת: באופן אישי, אני מאמינה שעדיף לכתוב בשפה שלנו ואם אנחנו כותבים בשפה אחרת, לעשות זאת אך להעביר את התוכן אצל בעל מקצוע או מישהו שמבין בכך, לפני שנעלה את התוכן לאוויר.
ש: אם יש לי יכולת כתיבה טובה, זה מספיק או שמומלץ לקחת קורס כלשהו?
ת: אני התחלתי ללא קורס ומי שיודע או יודעת לכתוב לא חייב לקחת קורס. הדרך הטובה ביותר להתחיל היא לצאת לדרך. עם הזמן נשתפר וגם אם ניקח קורס, הניסיון יוביל לשיפור המשמעותי ביותר.
ש: אני מעדיף לכתוב בגוף ראשון אבל בתוכן זה מפריע, מה אפשר לעשות?
ת: שתי אפשרויות. האחת היא להמשיך לכתוב בגוף ראשון. אין כל דבר רע בכך וישנו אפילו קהל רב (במיוחד כאשר מדובר בתחום של שיווק שותפים) שאוהב את סגנון הכתיבה הזה ומתחבר אליו. עם זאת, בכתיבה בגוף ראשון יש להקפיד לסנן את המילה “אני” ובכך להעביר מסר בצורה מצוינת.
האפשרות השנייה היא לתרגל ולהפוך את מה שכבר כתבת בגוף ראשון, לגוף שלישי. גם כאן, נדרש תרגול, אך הדבר אפשרי (אישית, הייתי הולכת על האפשרויות הראשונה).
ש: איך כותבים לשני המינים בעברית?
ת: השאלה הזו אהובה עליי כי אני מעדיפה לקרוא טקסטים שהם יוניסקס. ישנן כמה דרכים ובקצרה אגיד שאימוץ של האותיות “ת” ו-“ך” יכולות לעזור ולהפוך את המילה ליוניסקס. פתרון ביניים הוא לפנות ברבים. זה לא יוניסקס אבל נותן תחושה של פנייה אל כולם וכולן. אפשרות נוספת היא לדבר בלשון עבר.
ש: האם הפונט והצבע משנים?
ת: כן. בעיקר ביצירת תוכן ארוך כדאי לבחור בפונט אחיד ובצבע שחור או כהה. חשוב לא לבלבל את העין ולתת תחושה של קריאה נינוחה. אגב, זה נכון גם בשילוב אלמנטים גרפיים כמו אימוג’ים למיניהם. לא להגזים ולבדוק שהעין לא הולכת לאיבוד בעת הקריאה.
ש: איך אפשר לדעת איזה תוכן מעניין אותנו?
ת: בעבר משה עשה הדרכה על מחקר שוק והוא בדיוק הדרך למצוא את הכאב של הלקוח ולדעת על מה לכתוב.
ש: האם יש הבדל בין מאמר מעשיר לבין קופירייטינג?
ת: ישנה בישראל נטייה להשתמש במילה “קופי” בהקשר של מילים עוצמתיות. ולתשובה, מאמר אמור לגרום לקורא לבחור בנו, לגרום לו להבין שאנחנו מבינים בתחום ולכן לבחור לקנות מאתנו. דרך התוכן אנחנו יוצרים אמון. מבחינת הנעה לפעולה, תמיד יש להוסיף ולהסביר לקורא “מה עכשיו”. למשל, להגיד לו להירשם לרשימת התפוצה, ליצור קשר ועוד.
ש: כשאני כותב תוכן, אני כותב אותו מתוך אינטרס והשאלה היא איך לא לעשות את זה משוחד?
ת: בכל מקרה התוכן צריך להיות מועיל ובעל ערך. אם בדרך אנחנו, משווקי שותפים, מקבלים דבר מה, אין בזה כל רע.
ש: את כותבת מאמרים בתחומים שאת לאו דווקא מתמחה בהם, איך אפשר לגשת לזה? איך אפשר לכתוב על משהו שאנחנו לא מבינים בו?
ת: אני כותבת עבור אחרים ובאמת לומדת על מגוון תחומים. חבר טוב שלי הוא גוגל, אני לומדת מהאינטרנט ולאו דווקא מהתוצאות הראשונות. לפעמים אני מחפשת גם מידע באנגלית ולא בעברית. בנוסף, כדאי לנסות להתחבר לנושא, לחפש מה מעניין אותנו בו ואז לכתוב עליו. אחד הדברים שכדאי לזכור הוא שברגע שאנחנו עושים “שיעורי בית” על הנושא אז כבר יש לנו יותר ידע מרוב האנשים.
ש: איך אפשר לדעת אם הידע שמצאנו הוא אמין?
ת: באמת יש המון תכנים באינטרנט ולא כולם נכונים ואמינים. אבל… ישנם הרבה תכנים טובים ואפשר לבדוק מי עומד מאחורי התוכן. אפשר גם לעבור לאתרים מקצועיים באנגלית ולחפש אחר מאמרים שהם מקצועיים (מאוניברסיטאות).
טיפים ממשה על כתיבת תוכן בתחום שיווק שותפים:
לפעמים יש לי טיפ, אחד או שניים והם לא מספיקים כדי לכתוב תוכן מלא (כמו מאמר), אז אני מוסיף הקדמה ורק אז מתפנה לטיפים. אפשרות נוספת, היא לכתוב בצורה סיפורית ומעניינת וכך ישנה תוספת של חוויית קריאה, נוסף לתוכן היבש ולטיפים בלבד.
מעניין? רוצה לשמוע ולקרוא עוד? למיטל יש גם קבוצת פייסבוק בה ניתנים עוד שפע של טיפים והכניסה אליה נעשית בלחיצה כאן. גם הערות ושיתופים יתקבלו בשמחה ?